Kirjat

Olen vuosien 1987-2015 aikana kirjoittanut 21 kirjaa, jotka käsittelevät mentaalivalmennusta, myönteistä ajattelua, hyviä vuorovaikutustaitoja ja henkilökohtaisen vastuunoton merkitystä niin työpaikan ihmissuhteissa kuin omassa elämässä ja lähi-ihmissuhteissa. Uskon siihen, että ihmiset voivat halutessaan vaikuttaa elämänsä laatuun ja voimavarojen viisaaseen jakamiseen. Olen toivon ja rohkeuden asialla.

Suurin osa kirjoista on tilattavissa suoraan minulta. Jos kiinnostuit, kysy ottamalla yhteyttä.

Myötätuntoinen valmennus, Minerva 2021

Kirja vie myötätuntoisen ja kannustavan valmentamisen ytimeen. Asiantuntijoina suomalaiset huippuvalmentajat Henrik Dettman, Jukka Jalonen, Mika Lehkosuo, Marianne Miettinen, Anu Oksanen, Antti Pennanen ja Erkka Westerlund.

Myötätuntoisessa valmennuksessa valmentaja ja valmennettava työskentelevät kunnioittavassa ja välittävässä vuorovaikutuksessa. Ongelmien ratkaisuja etsitään yhdessä, ja valmennettavien koko potentiaali pyritään saamaan käyttöön.

Kirjassa on myös jo edesmenneen valmentajalegenda Aki Hintsan ajatuksia siitä, miten henkistä ja fyysistä suorituskykyä sekä elämänlaatua kohennetaan kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. Myötätuntoisen valmennuksen metodit sopivat mihin tahansa urheilulajiin harrastajatasolta ammattiurheiluun. Ne soveltuvat hyvin myös työelämään, vanhemmille ja mihin tahansa kasvatustyöhön.

Osta kirja

Eräänä aamuna heräät onnellisena, Minerva 2017

Innostava opas voimaannuttavalle matkalle omaan minuuteen.

Hämäläinen osoittaa kirjassaan, että onnellisuuden avaimet ovat omissa käsissämme. Voimme itse valita, millaista elämää haluamme elää. Tärkein valinta on päätös siitä, haluammeko vahvistaa hyvää vai pahaa elämässämme ja ympäristössämme.

Elämästämme tulee sitä, mitä eniten ajattelemme. Jos valitsemme tietoisesti myönteisiä ajatuksia, se näkyy onnellisuutena koko elämässämme. Jos annamme vallan kateudelle, kaunalle ja katkeruudelle, myös se näkyy sanoissamme ja teoissamme, ja myös läheisemme saavat siitä osansa.

Kirja opettaa sanoutumaan irti pahan kierteestä ja tarjoaa toimivia malleja asettua hyvän puolelle.

Osta kirja

Johda mielelläsi, Auditorium 2015

Tämä kirja on sisäisen voiman työkalupakki esimiehille ja valmentajille. Kokeneena työyhteisöjen vuorovaikutuskouluttajana ja mentaalivalmentajana Pekka Hämäläinen ravistelee ajattelemaan toisin ja uudella tavalla. Hän kannustaa: Intohimoa johtamiseen!

Intohimo on mielellään johtamista, ei väkisin vääntämistä hampaat irvessä. Tekemisen ilo syntyy silloin, kun esimiehellä on kyky johtaa itseään. Keskeisenä johtamisen työkaluna hän käyttää omaa persoonaansa. Johtaja tunnistaa omat vahvuutensa, mutta myös kasvuhaasteensa. Hän on halukas oppimaan uutta, kehittymään ihmisenä ja esimiehenä. Hän kuuntelee intuitiotaan, kokeilee rohkeasti uusia ideoita ja kohtelee ihmisiä kunnioittavan dialogin hengessä.

Hän tekee kaikkensa luodakseen innostuksen ilmapiirin joukkueeseensa. Hyvä johtaja osaa johtaa omaa mieltään – ja sen tuloksena hän johtaa myös muita mielellään.

Ollaan ihmisiksi parisuhteessa, Auditorium 2014

Suomalaisessa parisuhteessa on runsaasti positiivista energiaa, paljon enemmän kuin kykenemme sitä tiedostamaan ja käyttämään arjen monenlaisten paineiden puristuksessa. Jos tekisimme toistemme eteen sen kaiken hyvän, mihin pystymme, löisimme niin itsemme kuin puolisommekin ällikällä. Hyvää jakamalla voisimme välttää ainakin osan yhteisen matkamme karikoista.

Kysymys on valinnoista. Emme voi valita kaikkea sitä, mitä meille tapahtuu yhdessä ja erikseen tai mitä joudumme elämän matkallamme kohtaamaan. Jokainen parisuhde on täynnä haasteita. Kaiken hyvän ja onnellisen lisäksi meidän on kohdattava myös huonoja päiviä, ongelmia ja kriisejä.

Potkut, haaksirikko vai uusi mahdollisuus, Minerva Kustannus Oy 2014

Tekijät Pekka Hämäläinen & Jukka-Pekka Vuorinen

Tunnetut suomalaiset potkujen saajat jakavat omia kokemuksiaan ja raskaita tuntojaan avoimen rehellisesti. Toiset ovat päässet pahan paikan yli, jotkut ovat edelleen tunnekoukussa, joka ei päästä otteestaan. Kirjassa myös tunnetut potkujen antajat selvittelevät omaa näkökulmaansa vaikeaan asiaan. Helppoa ei ole heilläkään ole ollut. Kirjan tarkoitus on avata uusia näkökulmia kriisin selvittämiseen. Avain on vaikeiden tunteiden läpityöskentely. Kun uskaltaa kohdata psyykkisen kipunsa, se alkaa hellittää ja muuttuu lopulta voimavaraksi.

Elämisen vimma ja syvä ilo, Minerva Kustannus Oy 2014

Et ole kuka tahansa, miksi siis tyytyisit mihin tahansa.

Pekka Hämäläisen pääteos kertoo, miten voimaannuttava vaikutus on positiivis-realistisella minäkuvalla ja miten tuo voimaantuminen muutetaan teoiksi omassa elämässä.

Pieni ääni monen ihmisen sisimmässä kysyy, voisiko elämäni olla kokonaan toisenlaista. Miten arjen harmauden voisi muuttaa selkeäksi näkemiseksi, kirkkaaksi visioksi elämisen arvoisesta tulevaisuudesta?

Kirja tarjoaa kokonaisvaltaisen ja moniulotteisen analyysin siitä, mikä meitä estää elämästä sitä elämää, jota pohjimmaltamme kaipaamme. Lisäksi kirjassa on paljon käytännön neuvoja siitä, miten päästä eteenpäin oman itsensä löytämisen vaativalla tiellä.

Voittoon, Kirjapaja 2012

Kilpailussa voiton vie usein se, jonka henkinen kantti kestää parhaiten. Menestymiseen tiukoissa paikoissa vaaditaan henkisiä ominaisuuksia. Voittoon antaa työkaluja näiden ominaisuuksien kehittämiseen. Se rohkaisee tulemaan tietoisemmaksi omista voimavaroista ja ottamaan niitä käyttöön.

Kirjassa painotetaan yksilöllisen valmennuksen tärkeyttä ja henkilökohtaisen vastuun ottamista koko elämässä. Kun kehittää itseään ihmisenä, myös monet pelilliset ja esimerkiksi työelämässä tarvittavat taidot paranevat. Tärkeää on parantaa vuorovaikutustaitoja, keskittyä hetkeen ja pitää hermonsa kurissa.

Teos on opas valmentajille, pelaajille ja junioripelaajien vanhemmille. Se soveltuu hyvin myös arjessa tarvittavien taitojen kehittämisestä kiinnostuneille ja työelämän tarpeisiin.

Isä ja minä, Minerva Kustannus Oy 2010

Pekka Hämäläinen tarttuu kirjassaan aiheeseen, jonka tärkeyden jokainen voi todeta omaa elämäänsä pohtimalla. Minkälainen on isäsuhteeni? Miten se on minuun vaikuttanut? Haluanko siirtää samaa perintöä eteenpäin omille lapsilleni?

Isä-suhde on todella ainutlaatuinen, koko elämän mittainen ihmissuhde, joka vaikuttaa vielä senkin jälkeen, kun isää ei enää ole. Jokainen meistä kantaa tätä perintöä itsessään – niin hyvässä kuin pahassa.
Läsnäoleva, rakastava ja kannustava isä antaa hyvät eväät kasvaa itseensä ja elämään luottavaksi, tasapainoiseksi aikuiseksi. Väkivaltainen, luoksepääsemätön, tunnevammainen tai psyykkisesti sairas isä jättää väistämättä pysyvät jäljet lastensa tunne-elämään. Avioero tai isän puuttuminen lapsen elämästä kokonaan ovat nekin vaikeita asioita, joita moni kantaa sisällään vielä aikuisenakin.

Miten pahan ketju katkaistaan, ettei raskas perintö siirry sukupolvesta toiseen? Kirja kertoo, miten vaikean isäsuhteen aiheuttamista vaurioista voi selvitä ja myös sen, miten tulla hyväksi isäksi.

Sinulla on vain yksi elämä, Minerva Kustannus Oy 2009

Oletko kuljettaja vai matkustaja omassa autossasi? Uskotko enemmän mahdollisuuksiin kuin uhkiin? Katseletko elämääsi lintu- vai sammakkoperspektiivistä?

Pekka Hämäläinen ravistelee lukijan hereille paljastavilla kysymyksillään. Hän osoittaa, että mielikuvilla on mahtava voima - ne suorastaan luovat sen todellisuuden, jossa elämme. Niinpä jokainen voi myös muuttaa omaa elämäänsä ottamalla oppia menneistä ja korjaamalla asennettaan.

Kirja johtaa myös kysymään, miten työ voisi antaa enemmän kuin se kuluttaa. Työ ei tekemällä lopu, joten tehoja on turha yrittää saavuttaa hötkyilemällä.

Havainnollisessa ja innostavassa oppaassa visioidaan lisäksi uudenlaista yhteisöllisyyttä, jossa välitetään ja ollaan aidosti läsnä. Jokainen voi olla työyhteisönsä hyvä haltija!

Elämä on epäreilua, Minerva Kustannus Oy 2008

Elämässä koettu vääryys johtaa helposti katkeruuteen, kostomielialaan tai omaksumaan uhrin identiteetin. Vaikka nämä tunteet ovat sinänsä oikeutettuja, ne kääntyvät helposti loukattua itseään vastaan. Kieltäytymällä hyväksymästä ja antamasta anteeksi ihminen syö omia voimavarojaan ja estää itseään elämästä tyydyttävää elämää. Anteeksi antaminen on avain syvällä ihmisessä oleviin tunteisiin ja lukkiintuneisiin asenteisiin. Kokeneen terapeutin ja kouluttajan elämänläheiset esimerkit ja selkeät ohjeet auttavat tunnistamaan omia tunnelukkoja ja vapautumaan niistä. Pekka Hämäläinen osoittaa, miten jokainen voi konkreettisesti antaa anteeksi, ottaa vastuun omasta elämästään ja sanoutua irti katkeruuden kierteestä. Elämä voi eheytyä – kaikesta huolimatta.

Rennosti vastuullinen työssä ja elämässä, Minerva Kustannus Oy 2007

Rennosti vastuullinen työssä ja elämässä on tietokirja, joka ei jää teoriatasolle. Se on käytännöllinen opas, jonka oppeja voi soveltaa sekä työssä että kotona. Vastuullisen esimiehen tai vanhemman rooli on usein painolasti, joka stressaa ja vie ihmisen voimavarat äärirajoille. Pekka Hämäläinen kuitenkin osoittaa, että näin ei tarvitse olla. Kokeneen terapeutin ja kouluttajan elämänläheiset esimerkit ja oivaltavat näkökulmat auttavat arvioimaan omia pakkopaitoja ja vapautumaan niistä. Rennosti vastuullinen jaksaa itse paremmin ja saa lähellään olevat kukoistamaan.

Ihmisen kokoinen työyhteisö, Tammi 2005

Ihmisen kokoisen työyhteisön yhtälö on yksinkertainen. Ihmisen arvo tulee ennen rahan arvoa. Kun työntekijä kokee saavansa ihmisavoista kohtelua, hän sitoutuuu työhön ja tekee myös parempaa tulosta. Työnantajakin on tyytyväinen.

Toinen kirjan viesteistä painottaa työpaikan vuorovaikutusongelmien ratkaisemisen tärkeyttä.Sairauslomien takaa löytyy usein käsittelemättä jääneitä ihmissuhdevaikeuksia, jotka ovat kuin hiertävät kivet kengissä.Voimat menevät, ilmapiiri heikkenee ja työtehot hiipuvat. Takkuisten vuorovaikutusongelmien käsittely on kuitenkin mahdollista. Apuja kyllä löytyy, jos niitä vain halutaan. Kirja antaa hyviä vinkkejä.

Rohkeuden voima, Tammi 2004

Elämä toimittaa meille välillä asioita joita emme ole tilanneetkaan. Surua, menetyksiä, ahdistusta. Ikaroksen tarina vie meidät näkemään että jokainen tuhoutumisen kokemus pitää sisällään myös uuden elämän siemenen. Elämä syntyy kuoleman sisältä. Yskä lähtee yskimällä ja suru suremalla. Sitä ei voi hoputtaa eikä panna raameihin. Se etsii omat polkunsa, joskus hyvinkin yllättävät. On suostutava odotamaan. Mutta surulla on myös määränsä. Jonakin päivänä ihminen toteaa: en unohda tätä koskaan mutta olen oppinut elämään sen kanssa.

Jaksamisesta innostumiseeen työssä ja elämässä, Tammi 2001

Elämä ei ole pelkää sinnittelyä, vääntöä eikä selviytymistaistelua. Elämällä on myös valoisammat kasvot ja sillä on paljon hyviä lahjoja meille jaettavana. Voimavaramme moninkertaistuvat, jos alamme nähdä ympärillämme niitä asioita jotka oikeasti innostavat meitä. Useimmiten ne ovat ilmaisia huveja, jotka maksavat meille vain hymyn, rohkaisevan katseen, kannustuksen, positiivisen palautteen, ystävälisen sanan tai iloisen mielen verran. Näitä myönteisiä asioita me voimme kylvää mielein määrin ja luoda hyvää ympärillemme. Tämä kaikki on meistä itsestämme kiinni. Innostuminen työssä ja elämässä syntyy pienistä hetkistä, arjen kohtaamisista, kyvystä kuunnella tunteitaan ja ryhtyä hyvän kylväjäksi.

Hyvä parisuhde, Ajatus 2000

Parisuhteen helppolukuinen ja elämänläheinen peruskirja lukuisin esimerkein höystettynä. Sopii myös miehen käteen. Myös parisuhteen elämänkaari vaiheineen käydään läpi. Myönteisiä selviytymisteitä viitoittava.

Myönteisyyden mahtava voima, Tammi 1993

Myönteisyyden mahtava voima on kirja ihmisen mahdollisuuksista tehdä valintoja. Perusluonteen muuttaminen on vaikeaa, mutta asenteitamme ja käytöstämme voimme tarkistaa ja halutessamme muuttaa. Kysymys on myönteisen suntautumistavan valinnasta ja toimii varmasti niin pienten kuin isojenkin asioiden kohdalla. Kannattaa kokeilla. Myönteisyydellä voittaa aina enemmän kuin kielteisyydellä. Tästä kestosuosikista on menossa jo yhdeksäs painos. Saatavana myös pokkarina.

Muita julkaisuja

  • Myönteisyyden mahtava voima -pokkari, Tammi 2004
  • Naura poika, naura! Tammi 1999
  • Yllättävä voima – lähempänä kuin arvaatkaan, Tammi 1998
  • Voittaja vai häviäjä – päätä itse!, Tammi 1996
  • Jos tapahtuisi ihme, Tammi 1994
  • Rakkaani, työn sankari, Ajatus 1991
  • Perhe uusiksi, Ajatus 1988
  • Perhe, pahin ja paras, Ajatus 1987