”Jos tekisimme sen kaiken, mihin pystymme, löisimme itsemme ällikällä.”

- Thomas Edison

 

“Maailman pisin matka on matka sisimpään”

- Dag Hammarskjöld

 

“Todelliset suuret palkinnot eivät ole mestaruuden saavuttaminen tai kultamitali kaulasssa, vaan matka, joka on yhdessä kuljettu”

- Petri Matikainen

Mentaalivalmennus

Mentaalivalmennuksen Instituutti MeVaPro järjestää mentaalivalmennuksen koulutusta ja –kurssitoimintaa suomalaisille huippu-urheiluvalmentajille, urheilijoille, yritysten esimiehille ja henkilöstölle, sekä muille tavoitteellisille.

Mitä on mentaalivalmennus?

Mentaalivalmennus on tehnyt läpimurron suomalaisessa urheiluelämässä. Valmentajat niin yksilö-kuin joukkuelajeissakin ovat ymmärtäneet, että ne urheilijat, joilla on kyky johtaa itseään, hallita tunteensa erilaisten painetekijöiden puristuksessa ja keskittyä sataprosenttisesti suoritukseen, ovat menestyjiä ja voittajia. Tätä kutsutaan mielen työskentelyksi, joka on aivan yhtä tärkeää kuin fyysinen harjoittelu. Jos mieltään teenaa, se kehittyy ja kasvaa kuten lihas. Jos sitä ei käytä, se surkastuu. Tähän uskovat myös urheilijat, jotka haluavat saavuttaa tavoitteensa ja päästä huipulle. Ymmärretään, että ulkoisen pelin/suorituksen onnistumiseen tarvitaan sisäisen pelin/mielen hallintaa. Huippuvalmentajat ovat vakuuttuneita siitä, että onnistuneessa suorituksessa jopa 85 prosentttia on mielen hallintaa.

Mentaalivalmennus pähkinänkuoressa:

 • Henkisten voimavarojen tunnistamista ja niiden käyttöönoton harjoittelua
 • Tunteiden hallintaa painetilanteissa
 • Konkreettisiin kasvutavoitteisiin pyrkivää kokonaisvaltaista ja pitkäjänteistä hyvinvointia
 • Latistavien uskomusten purkamista ja itsensä voittamista
 • Rohkeutta epämukavuusalueen haasteiden kohtaamiseen ja rajojen ylittämiseen
 • Itsetuntemuksen lisäämistä ja itsetuntokasvatusta
 • Sisäisen pelin hallintaa
 • Itsensä johtamisen taitoa
 • Mentaalisten työkalujen hankkimista arjen painetilanteisiin

Mikä on MeVaPro ?

Mentaalivalmennuksen instituutti MeVaPro on perustettu v. 2012. Sen tarkoitus on järjestää mentaalivalmennuksen koulutusta ja –kurssitoimintaa suomalaisille huippu-urheiluvalmentajille, urheilijoille, yritysten esimiehille ja henkilöstölle, sekä muille tavoitteellisille.

Urheiluvalmentajien coachingin avainteemoja

 • Omien kehityshaasteiden kartoitus valmentajana
 • Yhteistyökyky pelaajien ja valmennustiimin välillä - tehtäväkuvien ja rajojen selkeyttäminen
 • Kilpailutilanteen synnyttämien paineiden purkaminen
 • Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja oma jaksaminen
 • Viisas ajankäyttö
 • Joukkueessa syntyvien kriisien kohtaaminen
 • Ongelmanratkaisutaitoja joukkueen ja pelaajien pulmatilanteisiin
 • Kehityskeskustelujen rakentaminen toimiviksi
 • Luottamus joukkueen avaintekijänä
 • Pelaajien/urheilijoiden itsetuntokasvatus
 • Motivointi voittamiseen
 • Tappioiden ja virheiden nollaaminen

Coaching käytännössä

Kokoontuminen kerran kuukaudessa sopimuksen mukaan (päivä, aika ja paikka) valmentajan ja koutsin kesken. Palaveri kestää 1- 2 tuntia. Kotsaus tapahtuu kilpailukauden aikana ja kestää yleensä usempia vuosia.

Tietoja MeVaPron perustajasta

MeVaPro:n avainhenkilö on Pekka Hämäläinen, työyhteisö- ja esimiestaitojen vuorovaikutuskouluttaja, mentaalivalmennuksen kouluttaja, perheterapeutti, työnohjaaja, koutsi sekä kirjailija. Peruskoulutukseltaan Pekka on TM (1975, Helsingin yliopisto) sekä lisäksi hänellä on perheterapeutin, työnohjaajan, NLP-masterin ja koutsin koulutukset.

Tutustu lisää Pekan taustoihin ja työhistoriaan

Historiaa

Ajatus mentaalivalmennuksen koulutuksen järjestämisestä lähti liikkeelle 2009 Pekka Hämäläisen ja Rauno Korven yhteistyönä ja koulutus käynnistyi Erkka Westerlundin organisoimana ja Suomen Jääkiekkosäätiön rahoittamana kevään 2010, Kölnin kisoista. Puheenjohtaja Kalervo Kummolan osuus hankkeelle oli merkittävä. Suuri osa SM-liigan tuolloisista valmentajista oli koulutuksessa mukana kaikissa kahdeksassa päivässä.

Valmentajat kertoivat koulutuksen aikana tarvitsevansa mentaalivalmennuksen työkaluja arjen valmennustilanteisiin. Tarkoitus ei niinkään ollut antaa valmiita malleja ongelmien ratkaisuiksi, vaan inspiroida valmentajan omaa ajattelua ja luovuutta, rohkaista häntä ottamaan jo hyväksi havaittuja kotikonsteja käyttöön. Oman osaamisen jakaminen kaikkien käyttöön oli koulutuksen keskeinen anti. Tarkoitus oli auttaa valmentajaa luottamaan omaan asiantuntemukseensa ja osaamiseensa.

Mentaalivalmennus toimii aina valmentajan oman persoonan kautta. Siksi se on perusluonteeltaan prosessoivaa. Koulutuksessa valmentaja tutkii sekä vahvuuksiaan että kasvuhaasteitaan ja on valmis tarvittaessa muuttamaan asenteitaan ja käytöstään. Prosessin aikana valmentaja ”kasvaa” persoonana, vahvistaa itseluottamustaan ja edistyy vuorovaikutustaidoissaan.

Lataa esitys mentaalivalmennuksen perusteista

Tämä koulutusprosessin sivutuotteena syntyi kirja VOITTOON, joka ilmestyi huhtikuussa 2012. Se on ensimmäinen jääkiekon mentaalivalmennuksesta kirjoitettu kirja.

Kirja koostuu valmentaja- ja pelaajahaastatteluista. Mukana ovat valmentajista mm. Erkka Westerlund, Petri Matikainen ja Rauno Korpi, pelaajista Jarmo Myllys, Jorma Hietanen, Ville Peltonen ja Toni Söderholm. Haastateltavina on siis sekä menneiden aikojen legendoja että tämän hetken huippuvalmentajia. Uskon, että heillä on paljon annettavaa lukijoille. Lisäksi kirjassa on aiheeseen liittyviä juttuja ja tarinoita elävästä elämästä.

Kirja on tarkoitettu sekä valmennustyön apuvälineeksi, että pelaajien omaan mentaalivalmentautumiseen. Siitä voivat hyötyä myös tämän päivän juniorijääkiekkoilijat,- tulevaisuuden huippupelaajat. Ihmisten johtamiseen sekä hyvän vuorovaikutuksen rakentamiseen työpaikalla kirja antaa myös välineitä.