Myytti 4 – Hyvässä perheessä ei riidellä

Älä koskaan antaudu riitelemään puolisosi kanssa sillä riidat ovat turhia ja vain kuluttavat voimia.

Vuosia sitten perheterapiaani hakeutui pariskunta, jo­ka kertoi ensimmäiseksi: ”Me ollaan oltu naimisissa 25 vuotta, eikä kertaakaan riidelty.” Onnittelin heitä: ”Niin kauan niin tylsää elämää, ei riidan riitaa. Taidatte olla ai­ka sitkeitä” Pariskunta nyökkäili vähän hämmentyneenä. ”No teillähän pitäisi olla sitten kaikki hyvin, vai kuinka?, jatkoin. ”Mitä te perheterapiassa teette?”

”Meidän asiamme eivät ole hyvin. Tuntuu siltä, että meillä on paljon puhumatta jääneitä juttuja, emmekä osaa olla onnellisia yhdessä” vaimo totesi. ”Voisitko opettaa meitä riite­lemään?” Nyt puolestani minä olin hämmentynyt. Yleen­sähän perheterapeutin luokse tullaan siksi, että on riidel­ty ihan liikaa. Riidat mieluumminkin pitäisi saada loppu­maan. Lupasin yrittää parhaani ja ryhdyimme töihin.

Mitä pariskunta minulta, terapeutiltaan odotti. Sitä, että ryh­tyisin rassaamaan heidän tukkoon mennyttä viemäriään auki.

He tarvitsivat siis putkimiestä suhteensa avaajaksi.

Toimivaa vuorovaikutusta voisi verrata syntymättömän lapsen ja hänen äitinsä väliseen suhteeseen. Äiti kasvattaa koh­dussaan ihmistä, antaa hänelle kehittymisen eväät. Kun lapsi on valmis, äiti synnyttää hänet maailmaan. Lapsi puolestaan tekee tulemisellaan naisesta äidin. Kysymyksessä on vuorovaikutus, molemminpuolinen antamisen ja saamisen suhde.

Äitiä ja kohdussa kasvavaa lasta yhdistää napanuora, jonka sisällä on kaksi kanavaa. Äidistä lapseen kulkee ravinnon kana­va ja lapsesta äitiin viemäri. Kohdussa varttuva lapsi saa fyy­sisen tarpeentyydytyksen juuri ravinnon kanavaa pitkin. Näin hän voi kasvaa ja kehittyä. Lapsen kannalta tuon kanavan toimivuus on elinehto.

Mutta napanuoran toinen kanava, lapsesta äitiin, on aivan yhtä tärkeä. Se toimii viemärinä. Ne kuona-aineet, jotka lapsi on jo käyttänyt, tarvitsevat ulospääsytien. Kumpi tahansa na­panuoran kanavista menee tukkoon tai poikki on tuhoisaa lap­sen kannalta. Jos lapsi ei saa ravintoa, hän menehtyy. Jos viemä­ri menee tukkoon, hänelle tulee myrkytystila, ja silloinkin hän menehtyy. Vuorovaikutus äidin ja lapsen välillä on mahdollista vain kun molemmat kanavat ovat toiminnassa.

Parisuhteessa toimiva vuorovaikutus tarkoittaa sitä, että siinä voi­daan purkaa sekä hyvää että pahaa oloa. Vuorovaikutuksen keskeinen tavoite on molemminpuolinen ravitsevuus, mutta myös viemärin on toimittava.

Vuorovaikutus kahden ihmisen välillä on prosessi, joka tuottaa myös kuona-aineita. Riitely on oivallinen keino purkaa pahaa oloaan. Mutta on muistettava, että toimiva parisuhde tarvit­see myös ravintoa, hyvän olon tunteita. Hyvä vuorovaikutus on lupa elää kaikilla tunteillaan ja lupa purkaa sekä hyvää että pahaa turvallisesti.

Tärkeää riitelemisessä on pelisääntöjen hallitseminen. An­teeksi pyytäminen ja anteeksianto ovat asioita, joiden tulee seurata välittömästi, kun asiat on sanottu. Näin viemäri saa­daan pysymään auki. Kuona-aineet on purettu ulos eivätkä ne jää tukkimaan parisuhdetta. Myös hyvän avoimelle ja rehelli­selle ilmaisulle tulee silloin tilaa.